Featured Video Play Icon

Как да опаковаме багаж за пътуване с бебе

Дори самата мисъл за пътуване някъде ме кара да подскачам и да се вълнувам за следващото приключение с Кристиян. И така започвам да мечтая, рисувам картини на места и хора, и тогава идва мисълта за багажа… И ентусиазмът ми охладнява до арктически студ.

Любимият ни прозорец <3

Защо трябва да е винаги толкова сложно с багажа на децата?! Защо трябва да бъдеш като керван всеки път с триста хиляди неща, които евентуално може да ти потрябват?! Нищо , че не си използвала онзи елек никога, но всеки път го влачиш за всеки случай, защото така трябва… И накрая самата мисъл за приготвянето, носенето, разопаковането и всичко наобратно на багажа ти изправя и накъдря косата едновременно. И резултатът, е че пътуват майката, бащата, децата и къщата…

Все пак има задължителни неща. Ето с какво не трябва да правим изключения:

  • На първо място слагам лекарствата. От всичките ми пътувания преди и след появата на Кристиян, с чиста съвест, мога да кажа че винаги ми е било по-спокойно, ако съм подготвена за различни ситуации. Как изглежда моят списък с лекарства, разбира се, варира според сезона и дестинацията, но вижте примерен надолу.
  • Медицинска застраховка. Най-добрият начин да бъдете спокойни навсякъде. Има различни суми, върху които може да се застраховате, но аз винаги го правя на минимум 10 хиляди евро. Реално струва нищожни пари, а ви купува най-важното спокойствие.
  • Някои любими играчки – истината тук, е че дори рядко се заиграва с тях на новото място. Далеч по-интересно му е да разучава помещението и шкафовете в него, уви сама съм установила, че когато разхвърлям няколко негови играчки из мястото това му действа успокояващо. Припознава го като свое по-бързо и не се притеснява, пак казвам това е мой извод базиран на пътуванията ни от раждането му насам.

И за да не изреждам дълги, сложни и досадни за четене списъци… За ваше улеснение направих ето този Списък за бебешки багаж <3 Надявам се, да ви хареса и да ви е от полза. Винаги ми е било по-лесно да отбелязвам по списък дали съм сложила всичко, а не да се психясвам дали не съм забравила нещо. Има го и тук във вариант за принтиране.

Ето някои от моите изпробвани трикове как да пакетирате по-лесно и бързо.

  • Калцуни – с тях най-удобно се пакетират обувки. Заемат най-малко място и не цапат останалите неща в багажа ви.
Ето така обувките ви са най-компактни, без да цапат останалите неша в куфара.
  • Платнени торби от чанти – в ето тези торби, които са от различните ми чанти, а някои и от хотели оставени за мръсно бельо, използвам за прибиране на дрехи. Сортирам ги на горни/ долни, на всеки по отделно и оставям някоя за мръсно бельо. После директно в пералнята с дрехите. Ако не ви се намират свободни такива, може за мръсното бельо да използвате калъфка от възглавница. Или да си ушиете. 😊
Безкрайно удобство при разопаковането на багажа. Само вадя торбите от куфара и ги слагам в гардероба.
  • Вакуумни пликове- това съм го практикувала в зимните месеци, когато багажът е по-обемист. Разбира се, зависи от мястото, на което отивате и дали ще има прахосмукачка, с която да изсмучете плика на връщане. Наистина помагат!
  • Памперс несесер – пригответе всичко нужно за една смяна на памперс. Това е нещо крайно необходимо при пътуване със самолет, нали не искате да биете по главите пътници до тоалетната с някой огромен сак на рамо, докато носите и детето. Какво слагам аз вътре> 2 памперса, за всеки случай, непромокаема подложка и малко опаковка мокри кърпи. Допълни памперси и подложки имам в ръчния багаж. Крем срещу подсичане в самолет? Никакъв шанс.

Ако вие имате някакви трикове или допълнения към списъка ми, много ще се радвам да ги споделите в коментар, за да ги добавя и да бъдем максимално полезни за всички пътуващи мами. <3