Featured Video Play Icon

Един разказ за сбъднати мечти, трудности и много красота с Елена Карагьозова

Дните от детството се изнизват бързо като пясък между пръстите… И какво остава от всички красиви моменти на смях и любов? Спомени, разкази, снимки. Именно при последното от изброените неща в днешно време имаме щастието да се възползваме от таланта на невероятни фотографи като Елена Карагьозова, която запечатва тези бебешки ръчички, които така обичаме да целуваме. Или онази загадъчна усмивка когато заспива блажено мъничкото ни бебе…

Историята на Елена е достойна за книга и винаги ме е вдъхновявала, затова бях безкрайно щастлива, когато се съгласи да намери място и за мен в натоварения й график.

За мен тя е истинско доказателство, затова че можеш да бъдеш майка на три деца и да имаш не просто кариера, а работа, която обожаваш и те прави щастлива! И всичко това примесено с много красота, детски смях и сбъднати мечти.

Фотограф: Елена Карагьозова

Вдъхновението тя намира в своите три дъщери, и докато е в майчинство открива своя път в професионален план. Според мен, при Елена Карагьозова фотографията не е просто професия, това е част от душата й, която тя показва и предава чрез таланта си да снима. И за мен, е още едно доказателство, че майчинството и децата могат да ти дадат много повече, отколкото си представяш да постигнеш сама и в най-смелите си мечти!

Десет години след като получава, от съпруга си, първия професионален фотоапарат, тя има десетки кадри в портфолиото и е безспорно един от най-добрите детски фотографи. Международни награди, признание от стотици хора, които идват от всички краища на страната и чужбина в Асеновград, за да застанат пред обектива й. Всичко това, изглежда красиво и вълшебно, но не всичко е било лесно в живота на Елена. Като малка тя признава, че не й било лесно в училище, а по-късно й откриват дислексия, въпреки която тя покорява върхове и до днес!

Семейство Карагьозови в пълен състав.

И за да е всичко съвсем като в приказка сътворяват един замък, в който да се случва магията. Лично тя и съпругът й планират, построяват и изпипват до последния детайл интериора на най-уникалното фотографско студио, което се простира на 580 квадратни метра и се намира в Асеновград.

Любим съвет, който си получавала за отглеждането на твоите деца…

Никога не съм приемала съвети за отглеждане на децата си, а всички които съм чувала не съм могла да приложа по какъвто и да е начин в отглеждането на децата ми. Често дори правя точно обратно на това което съм чувала или са ме посъветвали. Винаги наблюдавам децата и отношението ми е индивидуално спрямо техните различия.

Най-тежкият период от израстването на децата ми беше…

Това бяха първите три години от живота на първата ми дъщеря. Родих недоносено дете в много тежко състояние и притесненията, и проблемите със здравето бяха много динамични, тежки и сложни. Заради всичко това не можах да изживея радостта от това да имаш дете и да станеш майка, но научих толкова много неща за децата и здравето им. Затова няма нищо случайно, всяко нещо в живота ни се случва с цел. И до сега този опит ми помага в работата с други деца.

“Колкото повече мислиш затова как ще премине фотосесията, дали детето ще е спокойно, колкото по-дълго подготвяш детето за този ден, толкова по-голям  е неуспеха.  “

Докато детето спеше, какви ги вършеше…

Винаги когато децата ми спят, а това е изключително рядко, бързам да свърша домакинските си задължения или неща, които са свързани с концентрация и тишина.

Твоята тайна когато приспиваш бебе е…

Всички опити да приспивам бебе бяха провал, тогава реших, че бебето просто ще заспи все някога по свой си начин. Първите две деца приспивах на ръце, но в момента в който ги поставях в леглото се будиха отново, третата ми дъщеря заспиваше сама, преди да се роди тя, мислих че това това е мит…

Децата усещат когато сме неспокойни и дори когато очакваме с нетърпение да заспят. Определено да приспиваш чуждо дете е много по-лесно.

А когато говорим за двегодишно?!

Сега вече се усмихвам, но когато моите деца бяха на 2 години, беше кошмарно….Една от дъщерите ми обаче прескочи този период, не знаех, че някои деца не преминават през този труден етап. В този момент е необходимо много търпение.


Фотограф: Елена Карагьозова

Любима дестинация за почивка с децата…


Няма такава, всяка една почивка с деца е почивка за децата, но не и за нас родителите.

Къде мечтаеш да ги заведеш някой ден…


Трудно ще отговоря на този въпрос, защото всяка една от дъщерите ми е различна и трябва да посетя три различни места, за да са щастливи.

Как се виждаш след 10 години?

Усмихната баба с много внуци и повече столове на семейната ни маса.

Фотограф Елена Карагьозова

Каква искаше да станеш когато порастнеш?
На този въпрос винаги отговарях: “Никаква”……често хората ме питаха каква е тази професия

Кажи нещо мило за човека преди теб…

Прекрасна, усмихната, мила жена

(Ето го предишното и първо за лексикона интервю 😊. -> ЦЪК)

Елена Карагьозова зад обектива.

Ти си въплъщение на един идеал за майка и бизнесдама в очите на повечето жени. Как успяваш да намериш време за всичко и да изглеждаш така зашеметяващо?

Това е изключително трудно, часовете сън са не повече от 5-6 часа и времето никога не стига. С добра организация и желание всичко се постига.

Дъщерите ти вероятно имат хиляди снимки, проявяват ли интерес да застанат зад обектива като теб или предпочитат да бъдат пред него?

Да, децата ми имат много снимки и се гордеят с тях. Искам да открият своите силни страни и да работят това, което ги прави щастливи.

Снимката, която носи световна слава на Елена Карагьозова

Снимката на дъщеря ти Ивайла сред лавандулите стана емблематична за теб. Откакто китайската банка купи правата върху снимката завинаги, получавала ли си подобни предложения за други твои снимки?

Това беше наистина вълнуваща ситуация, ще остане може би едниствена от този ранг за мен. През годините получавам ежедневно предложения и за други снимки.

Самата Ивайла какво мисли за снимката?
Никога не сме коментирали снимките й. Ще и останат мил спомен, тя е много палаво дете и до днес, когато вече е почти на 13 години. За нея изпълнението на всяка една снимка беше игра и дори често не виждаше крайният резултат, тя просто се забавлява.

Крайният резултат за добра фотосесия на бебета и деца е труден процес, и е съвкупност от общи усилия. Какво би посъветвала родителите, за да се постигне максимално добър резултат?

Да бъдат спокойни и да се доверят. Колкото повече мислиш затова как ще премине фотосесията, дали детето ще е спокойно, колкото по-дълго подготвяш детето за този ден, толкова по-голям  е неуспеха. Най-успешните сесисии са на хора, които дори не занят къде отиват и какво ги очаква.

При бебета всичко се развива толкова бързо и ти се иска да запечаташ всеки един момент, но все пак кои са най-подходящите периоди от израстването за професионални снимки?
Бебето може да се снима във всеки един период от раждането му, но когато човек иска да получи красиви режисирани снимки, тогава наистина е добре да изчака няколко периода. Първият е новороденият период до 15-тия ден от раждането, след това 4-5 месеца, когато бебето е вече добре оформено и реагира с усмивка щом види любимите си хора, а и вече стои добре по корем. След това 8-ми месец, когато бебето стои самостоятелно добре и  след това малко преди да навърши година и може би е проходило, но още няма смелост да тича и да изскача от декорите.

Какъв съвет би дала към майките, които по една или друга причина не могат да си позволят професионална фотосесия. Как лесно могат сами да направят хубави снимки на децата си?

Винаги съм казвала, че най-хубавите снимки на децата ги правят техните майки!

Мисля, че от първо значение е винаги да се търси изчистен фон и да не се вижда нищо което не трябва да се вижда в кадъра, след това да се потърси слветло място в дома. След това е добре да съчетаете фона с дрехите на детото и да се постараете да създадете емоция и това идва момента в който  просто трябва да натиснете спусъка на телефона или на апарата като се стремите ръката Ви да е стабилна за да получите и добър фокус. Успех на всички майки!