Децата и времето пред екран

Напоследък около мен се разисква все по-разпалено темата за децата и устройствата, и по-точно колко често, за колко време и дали трябва изобщо да позволяваме на малките човечета да ги използват. И докато се образуват враждуващи лагери за и против, аз реших да направя по-задълбочено проучване по темата и да извадя последните изследвания и препоръки на специалисти по темата. Ето какво казва науката по въпроса…

Според проучване на американската неправителствена организация Common Sense Media “42% от децата сега имат свой собствен таблет- сравнено със 7 % четири години по-рано и по-малко от 1% през 2011”. В изследването участват деца от 0 до 8 годишна възраст от различни семейства – заможни, бедни, средностатически с различно ниво на образованост при родителите и от различни раси.

Средно 2 часа и 19 минути е времето, което едно дете под 8 годишна възраст прекарва пред екран на ден, докато при най-малките под 2 години времето е около 42 минути. Ето и таблицата по часове: минути според възрастта отгоре и отляво разделена според вида на устройството.

ТАБЛИЦА А. Използване на екранни медии, разделено по вид устройство и години, 2017.

Средно време прекарано ежедневно (часове:минути)

Вид устройствоОбщоВъзраст на детето
0.до.8Под.22.до.45.до.8
Телевизия:58:291:091:04
DVD:17:06:23:18
Мобилни устройства:48:07:581:02
Компютър:10*:05:20
Кознола за видео игри:06*:04:12
Общо време пред екран2:19:422:392:56
*По-малко от минута

И тук е момента да вметна, че основната разлика при времето на децата пред екран идва не при друго, а при съпоставянето на благосъстоянието на семействата: заможни – бедни, съотношението е 3:29 ч срещу 1:50 ч. Същото е и при родители с високо ниво на образованост и при тези с ниско ниво, съответно 2:50 ч на 1:30ч. Какво излиза от тази сметка- умните и богатите поставят граници на децата си и ги спазват.

Темата е обект на изследване и от Американската педиатрична асоциация, започва преди години още с навлизането на телевизорите в домовете и се актуализира на няколко пъти. Ето кратко резюме от тяхното становище…

Деца под две годишна възраст имат нужда от опознаване на света чрез социално взаимодействие и изследване на заобикалящия ги свят, за да развият своите познавателни, езикови, двигателни и социално-емоционални умения. “Поради техните незрели символични, паметни и внимателни умения, бебетата и малките деца не могат да се учат от традиционните цифрови медии, както правят от взаимодействията с настойниците, и те изпитват трудности при прехвърлянето на това знание към триизмерния свят.” Плюсовете от образователните видеа и приложения се забелязва едва след 15 месечна възраст и то, при положение че родителят гледа заедно с детето и обяснява. И отново времето изкарано пред екран остава ключово за границата дали вредим на детето си или не.

Някои тв програми и детски предавания като “Улица Сезам” са доказали благоприятен ефект върху когнитивните и социални умения, и грамотността на деца между 3-5 години.

“Важно е да се подчертае на родителите, че уменията за мислене на по-високо ниво, по- добри взаимоотношения родител- дете, по-добри изпълнителни функции, които са от съществено значение за успеха на детето в училище, като постоянство при решаване на задачи, контрол на импулса и емоциите,  творческо и гъвкаво мислене, се преподават най-добре чрез безцелни и социални игри (недигитални).”

Върху какво всъщност дава негативно отражение прекомерното използване на екрани в живота на децата?

Ето и конкретните точки, които дават от Американската педиатрична асоциация:

  • Затлъстяване – доказана при всички изследвания по света е взаимовръзката между времето пред екран и покачването на килограмите. В ранните години е едва осезаемо, докато не нарасне с бързи темпове в пубертета. Неотдавнашно проучване направено при деца на две години установява, че BMI се увеличава за всеки час на седмица прекаран пред дадена медия.
  • Сън – тук не се коментира като цяло употребата на дигитални устройства, а единствено използването им в часовете преди заспиване. Ако детето е гледало телевизия преди да заспи това ще се отрази както на качеството на съня му, така и на времетраенето.
  • Развитие на детето – установена е взаимовръзка между прекомерното гледане на телевизия в ранна детска възраст и забавяне в развитието на когнитивните, социалните и емоционални умения на детето.

Родителският пример – както при малките, така и при големите седенето пред един или друг екран измества фокуса от по-важните неща, а в този случай от собственото ви дете. Докато гледате телевизия или играете игра на таблета, детето се забавлява само, но уви това първо е лош пример, който давате и предразполагате то да го последва занапред. По-важното е че губите ценно време, което можете да изкарате в игри с малкото си човече, което попива и се учи от вас.

И накрая, но не и по-важност извадка от проучване на Кралският колеж по педиатрия и детско здраве (RCPCH), която излезе за първи път през януари 2019 и конкретно стига до следните изводи:

  • Децата, които прекарват повече време пред екран имат тенденция да се хранят по-нездравословно, да имат по-висок енергиен прием и показатели на затлъстяване.  
  • Деца, които прекарват повече от 2 часа на ден пред екран са по-склонни към депресивни състояния, въпреки че в някои проучвания е установено, че малко време пред определена медия или устройство, е по-добре отколкото никакво.
  • Тенденция е да се преписват лошото представяне в училище, проблеми със съня и липса на движение на дългото седене пред устройства или телевизор, но реално доказателствата от изследването са по-слаби за тези твърдения.

Има няколко начина, по които може да интерпретирате тези твърдения, според проучването:

  1. Екранното време е “токсично” за здравето. Това мнение е широко използвано извън научната литература, но по същество няма доказателства, които да го подкрепят.
  2. Екранното време изменя поведението и това води до негативни последствия. Има известни доказателства за това, но отнесено за храненето и по-точно факта, че гледането на телевизия или друго, разсейва децата и те не чувстват ситост, а продължават да ядат. Това в комбинация с обездвижването води до по-висок енергиен прием и последиците, обяснени горе. Също така, децата са изложени на реклами и това допринася за увеличен прием на нездравословна храна.
  3. Екранното време излага децата и младите на вредно съдържание, чрез кибертормоз, гледане на насилие или порнография, нереалистични представи (затова как трябва да изглежда тялото) или чрез следенето на онлайн статусите с връстниците им (колко харесвания има даден пост).
  4. Екранното време измества позитивни активности. Анализ, направен сред децата какво води до положителното им общо състояние, е в подкрепа на социализацията, добрият сън, хранене и упражнения.

Възможно ли е да има безопасно ниво за стоенето пред екрани?

Накратко – не, но това далеч не означава, че всички екрани са вредни. Да се каже, че има безопасно ниво ще се предположи, че всичко под това ниво предпазва от всички вредни последствия. По-добрият начин на мислене за времето пред екран е преди това да покриете минимума за позитивни дейности като сън, време със семейството и упражнения, и ефектите, които това може да има.

Темата за и против е наистина много дълга и пространна, затова и съм я разделила на няколко части. Аз като всеки родител (почти всеки) прибягвам до използването на екрани, но по-скоро като изключение и когато няма какво друго да помогне. Опитваме се да е рядко и да не привиква с това като част от ежедневието му. Затова и други размисли по темата очаквайте скоро…