Бебешки истории в Истанбул

Бебешки истории в Истанбул

Бебешки истории в Истанбул разказва за нашето приключение с Кристиян при първото му посещение на мегаполиса.

На път

Един ден просто решихме, събрахме багажа и на следващата сутрин вече пътувахме. За първи път вдигахме летвата с километрите толкова много. 550 км по навигация от вкъщи до хотела. Сериозен залък за нас и за осем месечния Кристиян, на който досега 250 км му е рекорда. 

Заредихме се с храна, дрешки за всякакви условия по няколко броя, биберони, играчки и три куфара търпение, и паспортите да не забравим!

Изтощихме го с игра преди отпътуване и още преди стотния километър имахме спящо бебе. Само за още сто километра, за съжаление, и нито метър повече… После спирка на бензиностанция за обяд, омазване, говорене с всички присъстващи и предмети в бензиностанцията, памперс проверка и напред. Вече се преместих отзад и започнахме шоуто- игри, песнички, истории. Още сто километра. Граница.

Hos geldiniz, bebek! (Добре дошло, бебе) и потегляме. Минахме много бързо границата, носехме си оригинала на акта за раждане и както казах – трите паспорта. Мина се още време и спряхме за обща почивка. Нови впечатление, нови хора, странна реч, но всичко много му хареса и той продължи да си “говори”. Учудващо рязко се изтощи и батериите му паднаха. И така почти до хотела! В интерес на истината имаме вече компилация от бебешка музика- за спане, за игра, за успокоение… И може и да си въобразявам, но мисля че наистина помага за спането конкретно. Изпробвахме го при Неделната ни разходка

Пред двореца Топкапъ

Ето и местата, които препоръчвам за разходка с дете в Истанбул:

Паркът Гюлхание

Бяхме запазили хотел именно до този парк с идеята да си отдъхваме от лудницата на града там. И се получи точно така, освен че имаше бонус- хубава детска площадка и много фонтани, които бяха много интересни за Кристиян.

Страхотно място, разположено в самия център на стария град и с достъп от няколко страни. Препоръчвам да излезете един път от страната на ресторанта, който се намира в пределите на парка. Веднага пред вас ще се открие търговска улица с трамвайни линии, а на срещуположния ъгъл е една от най-уникалните сладкарници в Истанбул, а това означава много!

Относно историята на самия парк, той е част от двореца Топкапъ и преди – място за разходки само на преливигированите. През пролетта всичко се покрива с лалета образуващи всякакви форми.

Паркът Гюлхание 

Двореца Топкапъ

И преди сме били в Истанбул, но все не оставаше време за Стария дворец – Топкапъ. Този път обаче успяхме да го посетим, разгледаме и насладим, докато Малкият блажено си спеше в ергономичната раница.

Плюсът на двореца е, че все пак е музей и хората пазят тишина. Има аудио гидове, които може да ползвате докато детето спи, ако направите като нас.

Азиатската част на града

За разлика от европейската, която е трудно проходима с бебешка количка, то азиатската е рая за всички майки. Изключително добре устроена за движение, полегати алеи и лесни за качване/ слизане тротоари. Има много модерни заведения и арт места, на които можете да откриете сами. 

Миниатюрк

Бяхме го оставили за последния ни ден, но уви времето се развали и го пропуснахме. Музей на открито с приятни алеи за разходка с всички забележителности на Турция на едно мястo. Ако не сте ходили препоръчвам!

Виаленд

Ако сте като нас с бебе няма много смисъл да го посетите, по-добре изчакайте някоя и друга година да мине, за да е интересно на детето и да има смисъл. Иначе безспорно е място номер едно за деца в Истанбул! Има магическа стая, влакче, което се движи с 80 км/ч, друго достига 110 км/ч за секунди, замъци и приключения. Ние ще го оставим за предстоящите години 🙂 

Накратко

Уви не стигнахме до всички места, които си бяхме набелязали, но експериментирахме. Опитахме се да изкачим хълма до Галата (не го правете с детска количка!), после решихме да експериментираме с Капалъ чарши (не препоръчваме с дете отново) и накрая след едни от най-оживените места на многомилионния град, Кристиян заспа на улицата. Мислехме, че е невъзможно с всички бибиткания (доста често използвани от тамошните шофьори) и подвиквания на всеки втори, но той заспа. И ние седнахме в любимата ни сладкарница Хафиз Мустафа, ако сте любители на хубавата баклава и кадаиф като Георги или на хубавото кафе като мен- това е мястото!

Какво трябва да знаете, преди да изберете Истанбул за дестинация с бебе

  • Истанбул и като цяло Турция е място, на което хората се радват повече от обикновено на бебета. И радостта се изразява не само с възклицания и въздушни целувки, но и прегръдки, истински целувки, пипане и милувки. Трябва да го знаете, защото е нещо нормално за тях, но не и за нас. Кристиян беше във възторг от цялото внимание, изобщо не се противеше на сервитьори, които го вдигаха от столчето и разнасяха напред-назад, или продавачки, които му изсипваха играчки и целувки.
  • Старата част на Истанбул е трудно проходима и без да си с количка, а с нея става понякога дори невъзможно. Обезтелно си вземете слинг или ергономична раница, 80% от времето бяхме с нея!
  • Ако сте решени да отскочите до Истанбул – внимателно изберете хотела. Повечето са с малки стаи, което е предизвикателство за креватче, количка и всички екстри, с които идвате. Ако сте като нас с кола, уверете се че има паркинг и е близо до хотела.
  • Препоръчвам ви като по-добър вариант AirBnB, зашото повечето жилища там са апартаменти и след като бебето заспи, имате на разположение- хол, кухня, тераса…  Освен това наличието на кухня винаги е плюс.