Неделна разходка

Снимка: СимеонГоранов

В търсене на идеи за неделни разходки попаднахме на информация за Земенския манастир. Разположен на 80 км от София, посока Радомир. И понеже сме си чревоугодници, веднага се сетихме за страхотно местенце за хапване в тази посока. Речено сторено! Звъннахме на приятели и докато се събуди Кристиян, и промрънка вече беше вързан в столчето и на път.

След час вече бяхме седнали в Калената пивница, намира се в село Калище по пътя за Земен. Много вкусно готвят, всичко е домашна продукция, а селският хляб е пир за душата. Единственият минус е, че трябва една идея по- рано да си запазите навън или да се примирите с цигарения дим вътре.

Вече похапнали (меко казано), продължихме към крайната ни цел. Пътят до манастира е красив, а село Земен се оказа с много хора, действащо училище и много софийски коли. Земенският манастир е в Конявската планина, а църквата е запазена от 11 век. Тур с екскурзовод е само 5 лева, не на човек, а общо. Така че ще спестя подробностите, за да се насладите на разказа и обстановката от първо лице.

Тук Кристиян слуша с особен интерес беседата на екскурзоводката от църквата. Изслуша я докрай и се оглеждаше заедно с нас.

Църквата никога не е разрушавана, а дори е учудващо запазена в предвид, че иконописите не са възстановявани, а само почистени. Дворът на комплекса е много поддържан, манастирската част е изградена наново и имат план да се отдават стаите за нощуване. От терасата може да се насладите на панорамна гледка към Земен и околията, а в ресторантчето да изпиете по бира под сянката на старите орехи.

Идеален вариант за разходка близо до София с дете!

Тук в мислите на Кристиян “Не стига, че ме разнасят само, а и снимки на всеки метър?!” 👀 Поздрави от нас 💙